Málnás-citromos sajttorta

Málnás sajttorta0239

Imádom a nyarat. Ok-ok…leégünk, melegünk van, alig lehet olykor aludni, de akkor is rengeteg szépsége van. A vízpart, az esti grillezések a szabadban, hogy pár ruhadarabot elegendő vinnünk akár a nyaralásra is, hogy sokáig világos van, nem fázunk még ha néha el is olvadunk a napon :))) ÉÉÉÉssss, persze azért is remek ez az időszak mert rengeteg gyümölcs érik. Ha nincs kertünk, akkor is érdemesebb piacra menni vásárolgatni, mert zömében azért sokkal ízletesebb és persze hazai termékeket vásárolhatunk. Én speciel eper és málnabolond vagyok, de a görögdinnyeszezonban pedig az abból készült limonádé a kedvenc folyadékpótló italom. Na de maradjunk még a málnánál, mert lassan elszalad mellettünk a szezon. Rengeteg málnás édességet készítettem már, de valahogy ez a sajttorta nagyon bejött. Többször is elkészült, volt, hogy szederrel. Igaz nincs intenzív málnaíze, hiszen igazából a díszítést szolgálja, de a citrommal kiegészülve remek párost alkotnak. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Az alapja zabkeksz és vaj…arra pedig jön a sajtkrémes réteg…semmi macera, viszont tényleg tutijó lesz a végeredmény 😉

Hozzávalók az alaphoz (24 cm-es tortaforma):

  • 12 db zabkeksz (Győri édes zabkekszből kb egy zacskónyi),
  • 4 teáskanál puha vaj.

Hozzávalók a mascarponés réteghez:

  • 400 g mascarpone,
  • 100 g tejföl,
  • 2 citrom héja
  • 2 citrom leve,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő,
  • 1 csipet só,
  • 2 nagy tojás,
  • 1/2 vaníliarúd kikapart belseje,
  • 4-5 evőkanál cukor.

A málnás réteghez:

  • Egy maroknyi málna,
  • 2 evőkanál cukor.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 C-ra. A kekszet egy aprítóba tördeljük bele, és apró morzsásra őröljük, majd hozzáadjuk a vajat, összekeverjük és a forma aljára nyomkodjuk.

Előveszünk egy nagy tálat és belerakunk mindent ami a mascarponés réteghez kell, majd botmixerrel jól átkeverjük. Egy dologra kell figyelni közben, hogy ne emeljük ki a botmixert a krémből, mert akkor levegő keveredik bele és buborékos lesz a sajttorta, de ez igazából csak esztétikai szempontból fontos 🙂 Az átmixelt alapot ráöntjük a kekszes rétegre.

A málnás részhez szintén egy tálba rakjuk a málnát és a cukrot, majd botmixerrel elpürésítjük. Átszűrjük egy szűrőn, hogy a magokat eltávolíthassuk majd a torta tetejére locsolgatjuk a málnás pürét és villával mintákat húzogatunk bele.

160 C-ra előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl és utána a hűtőben is pihentetjük 1 óra hosszát. Nem baj ha kicsit remeg még a közepe mikor kivesszük a sütőből, mert hűlés után megdermed majd 🙂

Hozzászólás