Citromkrémes csokitorta

Van egy pár tök jól bevált piskótareceptem amiket imádok és nagyjából ezekkel is készítem a tortáim többségét. Persze a sima, klasszik piskóta is totál megfelelhetne a sütiknek, de számomra egy szaftosabb, puhább, vajasabb tésztával sokkal jobban működnek a több rétegből álló, szép magas torták. Na ezek közé a bevált alap receptek közé került most be FromJuci egyik receptje, melyet a Zémagazinon is megtalálhattok! Na az van, hogy ez alapvetően nagyon kakaós, nagyon puha, kb. annyira, hogy legszívesebben úgy önmagában felfalnád az egészet, de szerencsére eddig mindig kicsit magasabb lett a torta közepe, így kötelező volt egyenesre vágni a tetejét! Igen! Kötelező! És (tudom éssel nem kezdünk mondatot, de én szembemegyek a szabályokkal) tuti te is levágod majd a tetejét, vagy csak egy kicsit az oldalából, vagy valahonnan…akárhonnan! Visszatérve a recepthez, éppen hőség tombolt (mondjuk nyáron ez nem meglepő), úgyhogy a csokis piskótához valami lazább krémet szerettem volna készíteni, és valahogy adta magát a citromos krém ötlete. Semmi extra főzögetés, kevergetés, csak a klasszikus, jól bevált mascarponéba kevertem cukrot, tejszínhabot, citrom levét és reszelt héját, meg egy lime-ot is odacsaptam már akkor mellé. A tetejére pedig gyümi került, amit frissen szedtem a kertből. Ne irigykedjetek, sajna a kert 200 km-re van tőlem, és én is csak ritkán jutok haza.

Csokis citromos torta2

ÉÉÉÉÉs, itt a recept is. Én 3 egyforma méretű formában sütöttem meg a tortalapokat, de simán nyomathatjátok egy formában is, csak ott figyeljetek rá, hogy tuti megsüljön a tészta és aztán ha kihűlt megfelezitek, vagy ha ügyik vagytok, harmadoljátok.

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A piskótához:

  • 150 g puha vaj
  • 250 g kristálycukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 100 ml tejföl
  • 200 g liszt
  • 100 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • fél tk só
  • 150 ml tej
  • 100 ml lefőzött szobahőmérsékletű presszó kávé

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml 30%-os tejszín (jól behűtve)
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 citrom és 1 lime reszelt héja
  • 2 citrom és 1 lie leve
  • 1 csepp vanília esszencia

A piskótához a vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, tejfölt és a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral szódabikarbónával és kakaóporral és a tojásos részhez keverjük pár részletben. Hozzákeverjük a kávét és a tejet is. A tésztát Sütőpapírral bélelt formá(k)ba adagoljuk és 180C-os, légkeveréses sütőben megsütjük. 3 lapnál ez kb 20 perc, kettőnél kb. 25, ha egyben sütjük nagyjából 50 percre lesz szükségünk. Megvárjuk amíg kihűlnek a lapok (ha egyet sütöttünk, ketté vagy háromfelé vágjuk).

A krémhez felverjük a tejszínt. A mascarponét elkeverjük a cukorral, lime és citrom levével és reszelt héjával és a vanília esszenciával, majd 2-3 lépésben hozzákeverjük a tejszínhabot. Nyomózsákba töltjük és rétegezzük a piskótalapokkal, végül friss gyümölccsel díszítjük a tortát!

Csokis citromos torta3

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s